Opdracht aan Koch Orgelbouw B.V. te Apeldoorn
Nadat het al beschikbare budget tesamen met de opbrengsten van o.a. diverse bazars in het voormalige verenigingsgebouw ‘De Wingerd’ na enkele jaren bijeen gebracht was, werd eind 1982 door de kerkenraad opdracht gegeven aan de Fa. Koch in Apeldoorn om het bestaande orgel uit te breiden en aan te passen met de overgenomen registers en het orgelfront uit de Nieuwe Kerk van Vlaardingen. Als eerste werden alle opgeslagen orgelmaterialen naar de werkplaats van de orgelbouwer in Apeldoorn gebracht, waar het orgel met het aangekochte front conform de nieuwe eisen werd opgebouwd. Om het bestaande orgel zo lang mogelijk bespeelbaar te houden voor het begeleiden van de gemeentezang, werd als laatste het binnenwerk van het ‘oude’ orgel overgebracht naar de Firma Koch. De speeltafel en de nostalgische registerknoppen werden geheel nieuw vervaardigd door de orgelbouwer. De oorspronkelijke registerknoppen en claviatuur van de Fa. Witte bleken spoorloos verdwenen te zijn.
Opbouw van het orgel
Vanwege het gewicht van het nieuwe front enz. moest de orgelgalerij worden verstevigd. Deze klus werd uitgevoerd door Bouwbedrijf Jongerius uit Kwintsheul, die ook een passende oplossing maakte voor de beperkte speelruimte voor de organist aan de speeltafel in het midden van de orgelgalerij. Na enige tijd werden alle onderdelen van het nieuw op te bouwen orgel weer van Apeldoorn naar Wateringen vervoerd. Daar werd het hele front op nieuwe orgelkasten geplaatst, zodat extra ruimte beschikbaar kwam voor de windladen. Toen ongeveer driekwart van de werkzaamheden door de Fa. Koch was uitgevoerd, bleek dat de orgelbouwer failliet verklaard was. Toch wist men van de curator af te dwingen dat het werk zou worden afgemaakt.
Schilder- en verguldwerk
Het orgelfront werd ten slotte in de huidige kleur via de Fa. Koch door een schildersbedrijf uit Apeldoorn geschilderd. Het aangebrachte bladgoud op het front werd gefinancierd door een gemeentelid.
In gebruikname
Op 11 januari 1984 werd het vernieuwde orgel feestelijk in gebruik genomen. Er waren diverse toespraken van o.a. de orgelbouwer Bernhard Koch en ds. Van ‘t Ende namens de kerkenraad. Het orgel werd bespeeld door de huidige vaste organist Jan van Westenbrugge. Op 21 januari 1984 verzorgde Jan van Westenbrugge al een eerste concert op het ‘nieuwe’ orgel, dat werd georganiseerd door het Orgelcomité. De kerkdiensten werden in de plm. 6 maanden die de verbouwing vergde, begeleidt met een elektronisch Heyligers orgel, dat belangeloos beschikbaar werd gesteld door de Fa. Koch.
Orgelbeelden
In 1993 is het orgelfront verfraaid met 3 beelden, die zijn gemaakt door beeldhouwer Jan Oosting uit Hardenberg en geschonken door een gemeentelid. In de kerk werd door de beeldhouwer de laatste hand aan de beelden gelegd, waarvoor deze enkele dagen in een caravan verbleef. De plateaus waarop de beelden bevestigd zijn, werden gemaakt door gemeentelid Rien van der Gaag. Met assistentie van 2 gemeenteleden werden de beelden tenslotte door Bouwbedrijf Jongerius belangeloos op het orgelfront geplaatst. In het midden bevindt zich een beeld van David met een harp, die links en rechts wordt geflankeerd door 2 engelen met een bazuin.
Transport
Al het vervoer van het oude en nieuwe orgel uit zowel Vlaardingen als Wateringen werd belangeloos uitgevoerd door de firma E. van den Berg & Zn., die ook gedurende de opbouw van het nieuwe orgel een heftruck beschikbaar stelde.
Aanpassing zwelkast
In 1991 hebben 2 gemeenteleden op verzoek van Jan van Westenbrugge de zwelkast in het orgel aangepast, zodat deze beter tot zijn recht kon komen. Het materiaal hiervoor werd ook weer door een gemeentelid beschikbaar gesteld.
Hand- en spandiensten
Tenslotte dient te worden vermeld, dat tijdens de uitvoering van het gehele project, behalve hand- en spandiensten, de verzorging van alle betrokkenen op uitstekende wijze werd geregeld door het zeer betrokken kostersechtpaar Van der Gaag, dat in de toenmalige kosterswonig achter de kerk woonde.
De conclusie van dit verhaal is, dat door een adequate reactie van Jan van Westenbrugge op een krantenbericht, de Hervormde kerk van Wateringen over een instrument beschikt, waar men al vele jaren met plezier naar kan kijken en vooral naar kan luisteren.
(tekst:Ad Hoeijenbos)
|